Як прожарити новий казан - підготовка чавунного казана

Як прожарити новий казан - підготовка чавунного казана

Як прожарити новий казан

Чавунний казан - це ідеальний посуд для приготування страв на багатті, в духовці або на кухонній плиті. Тільки в товстостінному казані з чавуну виходить приголомшливий справжній плов. Для того щоб почати використовувати казанок, потрібно знати як підготувати його до експлуатації.

Існує помилкова думка про складність у підготовці казанка, через яку багато людей вважають за краще альтернативні моделі казанків з інших матеріалів виготовлення. Насправді, підготовчий етап не так уже й складний, і при правильному підході можна з легкістю прожарити чавунний казан.

Для чого обпалюють казан

Для чого необхідна процедура випалу казана?  Чавун - це матеріал виготовлення, який володіє чудовою якістю, але потребує підготовки. Після виробництва всі чавунні казани обробляють спеціальним машинним мастилом, яке необхідне для того щоб уберегти посуд від іржі.

Процедура прожарювання сприяє очищенню казанка від машинного масла та забезпечує утворення масляного шару, який захищає від пригорання їжі. При правильно проведеному випалюванні казанок готовий до використання.

Підготовка чавунного казана до прожарювання

Підготовка чавунного казана до прожарювання починається з його миття. Для цього потрібна м'яка губка та миючий засіб. Необхідно ретельно вимити казанок від машинного мастила та добре його витерти. Найкращим буде використання паперових рушників, які здатні прибрати всю вологу.

Після того, як казанок вимитий, потрібно визначитися зі способом прожарювання. Проводити процедуру можна на багатті, в духовці або на кухонній плиті. Найкращим і найбільш зручним вважається випал на відкритому вогні.

Справа в тому, що під впливом високої температури може виділятися дим, який має неприємний запах. Якщо все ж прожарювання проводиться в будинку, варто відкрити вікна.

Правильний випал казана на багатті

Правильний випал казана на багатті займає деякий час, але при правильно проведеній процедурі казанок буде стійкий до пригорання продуктів і забезпечить приголомшливий смак страв. Щоб казанок служив довгі роки, потрібно також дотримуватися правил по догляду, про які нижче.

Як обпекти чавунний казан:

  • Встановити казанок над багаттям, дати йому нагрітися. Для подальшої дії знадобиться вміст однієї пачки солі. Якщо обсяг казанка досить великий, варто взяти дві пачки;
  • Висипати сіль в казан. Також потрібно взяти кухонний ополоник або іншу лопатку. З її допомогою помішувати сіль поки та не прожариться до коричневого кольору. Частинки солі - це чудові абсорбенти, які в ході смаження вберуть в себе залишки машинного масла;
  • Коли сіль стала коричневою, потрібно зняти з вогню казан, дати йому охолонути та прибрати сіль;
  • Після цього знову встановити казанок над багаттям. Налити рослинного масла приблизно на 1/4 від обсягу казанка. Протягом 30-40 хвилин поливати за допомогою ополоника масло по всій внутрішній поверхні казанка. В ході цієї процедури масло проникне в маленькі пори чавунного казанка і забезпечить досить міцний захисний шар;
  • Після цього потрібно зняти казан з вогню і дати йому охолонути;
  • Заключним етапом потрібно прибрати залишки масла рушником.

На цьому перший випал казана закінчено. За таким же принципом можна зробити підготовчу процедуру на кухонній плиті. Крім цих способів можна прожарити казанок в духовій шафі.

Випал казана в духовці

Випал казана в духовці також не складний. Для цього потрібно попередньо застелити нижню частину духовки фольгою або встановити деко. Це робиться для того, щоб рослинне масло стікало в ємність, а не на духовку.

Прожарювання чавунного казана в духовці:

  • Встановити казан в духовці і томити його при 180 ° С протягом того часу, поки не зникне дим. Як правило, ця процедура займає до 1 години;
  • Після цього потрібно дістати казан з духовки і дати йому охолонути;
  • Змастити всю внутрішню частину казанка маслом і встановити його на решітку дном вгору. Таке положення забезпечить необхідну обтічність маслом. При тій же температурі томити казанок протягом 2-3 годин;
  • Дати охолонути казану і прибрати залишки масла.

Як доглядати за казаном

Догляд за казаном - це кілька рекомендацій, які забезпечать довгу його експлуатацію. Необхідно знати, що чавун схильний до появи іржі, саме тому слід враховувати ці рекомендації:

  • Після миття ретельно прибирати залишки води з казанка;
  • Зберігати в місці, яке добре провітрюється подалі від вологи;
  • Не мити чавунний казанок в посудомийній машинці;
  • Миючі засоби не повинні мати в складі луг, а губки варто використовувати нежорсткі.

При дотриманні цих правил товстостінний чавунний казан прослужить довгі роки, радуючи незвичайним смаком приготованих страв.

  • Поділитися
Залиште свій відгук
Рейтинг
Відгук
ПОДПИСЫВАЙТЕСЬ
Кошик

Виберіть кількість і натисніть оформити замовлення

Ціна без знижки всього

Знижка:

Кількість товарів:

Всьго до сплати

Вход в личный кабинет

Укажите номер телефона и пароль

Кошик Доданий до кошика