Як вибрати вок сковороду

Як вибрати вок сковороду

В епоху розвитку кулінарії багато хто хоче отримати в своє розпорядження вок-сковороду. Тільки в 90% випадків багато хто не розуміє, на що звертати увагу, керуючись красивими роликами на YouTube, де китайські кухарі віртуозно перемішують рис і овочі підкиданням. До слова, воки прийшли саме з Китаю.

Наше завдання - не тільки показати вам широкий асортимент вок-сковорідок, представлених в інтернет-магазині «Еко-Сковорода», а й допомогти підібрати ідеальну модель під конкретні цілі.

Сковорода вок  - для чого потрібна

Воки можуть використовуватися не тільки для прожарювання продуктів, але і в якості каструлі та сотейника. Іншими словами, це альтернатива і сковороді, і сотейнику, каструлі.

У цьому посуді ви зможете смажити, готувати на пару, тушкувати, томити і навіть супи варити. Багато представників азіатської культури масово змінюють відразу кілька елементів кухонного начиння на вок. Головне - правильно його підібрати.

Чим WOK відрізняється від звичайної сковороди

Класичний тонкостінний вок призначений виключно для смаження з постійним помішуванням. Інакше овочі або м'ясо попросту згорять через тонкі стінки та високого жару. При цьому, в ідеалі, вогонь повинен бути відкритим, а діаметр ємності - не менше 28-30 см.

Ще одна особливість - форма сковороди. Вок сильно схожий на величезну тарілку з відкритими краями, але з двома ручками для зручності хвата. Чашевидна форма дозволяє готувати як на бортах, так і в центрі.

Класичне виконання передбачає округле дно, адаптоване під азіатські газові пальники. Але на нашому ринку більше представлені моделі з плоским дном, орієнтовані на західного споживача.

Про матеріали виготовлення

Сьогодні вок - швидше універсальний термін, що показує форму і принцип виконання. А тому в якості матеріалу використовують такі варіанти:

  • Нержавеющая сталь. Це надзвичайно живучий посуд, який легко чистити, але до нього постійно прилипають білкові продукти. Метал довго нагрівається і так само неохоче віддає тепло. Великі габарити не призначені для стандартного кухонного використання, так що ареал проживання подібних ємностей - столові, промислові кухні і доставки їжі.
  • Чавун. Класика в сучасному виконанні. Довго гріються, довго віддають тепло. Моделі в більшості своїй продаються з антипригарним покриттям, що спрощує догляд за посудом. Товщина стінок має важливе значення, чим товще - тим краще. Тонкі стінки можуть лопнути від перепадів температури. Правда, з цього випливає істотний мінус - велика вага.
  • Вуглецева сталь. Універсальний варіант, в якому поєднується і міцність, і довговічність, і простота використання. Рівномірний і швидкий прогрів ємності дозволяє готувати практично відразу. Та й ціна непогана. Відмінний вибір початку.
  • Алюміній. Такий посуд гарний лише в одному випадку - наявність антипригарного покриття, яке виключає пригорання, спрощує догляд і робить приготування комфортніше. Ще й овочі красиво ковзають по стінках. Але є і недолік - на відкритий вогонь ставити вок заборонено, може тріснути тефлон.
  • Кераміка. Відразу скажемо, основа може бути будь-якою, але частіше це сталь або нержавіюча сталь. Основна увага приділяється внутрішньому покриттю з кераміки. Це покриття в рази міцніше тефлону, витримує до 450 градусів, дозволяє готувати на відкритому вогні. А сама сковорода в рази легше чавуну. Один мінус - дорого.

Який вок краще: чавунний або алюмінієвий? Все залежить від ваших завдань. Якщо любите довго і віртуозно махати посудом на кухні, перемішуючи овочі - беріть алюміній. Тому як чавуном вагою під 2-3 кілограми особливо фехтувати не вийде. Зате такі ємності відмінно підходять для смаження м'яса, особливо товстих стейків.

Розмір і комплектація

Тепер про габарити. Типовий розмір класичного вока - 36 сантиметрів, але в продажу ви зустрінете моделі від 20 сантиметрів і більше, все для вибору покупців. Маленькі гарні для швидкого перекусу, приготування страв для однієї людини. Великі ж використовують в ресторанах, на вуличній кухні.

Воки прийнято вибирати з розрахунку на кількість осіб. Тільки варіант «більше - краще» тут недоречний. Як мінімум, таку сковороду просто ніде зберігати. Ви можете орієнтуватися на наступні показники:

  • 1-2 порції — 15-28 см;
  • 3-5 порцій — 30-38 см;
  • 6-10 порцій — 40-50 см;
  • 12 и більше порцій — від 50 см.

Це не істина в останній інстанції, а скоріше орієнтир, щоб вам було простіше вибрати відповідну модель.

Що стосується комплектації, то вона наступна:

  • Кришка - дозволяє готувати страви на пару, супи, соуси і запіканки. Закритий вок автоматично перетворюється в невелику духовку, якщо кришка глуха.
  • Черпаки з довгою ручкою - обов'язкові для зручного перемішування продуктів. З огляду на розміри вока, коротка ручка вмить нагрівається, і користуватися нею некомфортно.
  • Лушао - китайський аналог шумівки для пельменів. Якщо ви смажите овочі і м'ясо, їх треба якось діставати, а робити це краще з комфортом.

З додаткових аксесуарів можемо запропонувати бамбукову пароварку. Вона виглядає як чаша і нагадує сито. Про призначення ви вже здогадалися з назви.

Інше начиння купуйте на свій розсуд.

Краща сковорода ВОК - де купити

В інтернет-магазині «Еко-Сковорода» представлені кращі сковороди вок за низькими цінами. Наші товари ви зможете замовити з доставкою по всій Україні зручним для вас перевізником.

Якщо ви не впевнені у виборі, запитаєте про всі особливості товару наших консультантів. Вони підкажуть про різницю між моделями, розмірами і матеріалами покриття. А також розповімо, як правильно доглядати за посудом.

Вдалих вам покупок і нових кулінарних шедеврів.

  • Поділитися
Залиште свій відгук
Рейтинг
Відгук
ПОДПИСЫВАЙТЕСЬ
Кошик

Виберіть кількість і натисніть оформити замовлення

Ціна без знижки всього

Знижка:

Кількість товарів:

Всьго до сплати

Вход в личный кабинет

Укажите номер телефона и пароль

Кошик Доданий до кошика