Який казан вибрати чавунний або алюмінієвий

Який казан вибрати чавунний або алюмінієвий

Який казан вибрати чавунний або алюмінієвий

Як відомо, казан - це ідеальний засіб для готування на багатті. З його допомогою можна приготувати незліченну кількість приголомшливих за смаком страв. Саме за це казан ок так цінний у любителів пікніків і походів.

Серед величезного розмаїття казанків можна легко розгубитися. Щоб купити свій ідеальний казан для плову, потрібно знати всі плюси і мінуси матері ріалів виготовлення. Важливим буде т врахувати ще деякі фактори, що викладені нижче. Пропонуємо розібратися, що ж таке найкращий по Ходна казан і як вибрати оптимальний за всіма параметрами до отелок .

Види казанів

З плином часу з'являється все більше виробників посуду, які пропонують своїм покупцям нові моделі казанків. Деякі з них завзято завойовують увагу любителів польової кухні, а деякі так і не приживаються.

Незважаючи на велику різноманітність захисних покриттів, матеріалів виготовлення і інших чинників алюмінієві і чавунні казани вважаються лідерами . Саме ці матеріали виготовлення змогли довести свою перевагу.

Що потрібно знати про казанах - м атеріал виготовлення

Матеріал виготовлення казана - це ключі виття пункт, на який варто Опір аться при виборі. Від його властивостей і якості безпосередньо залежать такі фактори як смак страв, комфорт в догляді і використанні, а також безпеку для здоров'я.

Які бувають казани:

  • мідні;
  • алюмінієві;
  • З антипригарним покриттям;
  • З емальованої сталі;
  • Чавунні.

Антипригарні казанки знайшли своє місце на кухнях господинь. Для приготування на побутовому вручений поверхні такі казанки підходять ідеально. Як правило, багато хто з них мають плоске д але для зручності в користуванні.

Якщо говорити про готуванні на багатті, то найбільш придатними і продаваними вважаються чавунні і алюмінієві казанки. Обидва тих матеріалу виготовлення, звичайно, мають свої плюси і мінуси. Але їх переваг значно більше, ніж у мідних або емальованих моделей. Саме тому найбільш поглиблено розглянемо чавунні і алюмінієві казанки.

форма

Форма казана - це важливий фактор, який стоїть уважний ьно вивчити перед придбанням. Як правило, похідні казанки мають сферичну форму. Він а характеризується досить широкою верхньою частина ю , яка до низу звужується, утворюючи овальне дно.

Сферична форма забезпечує кращу обтічність вогнем . Завдяки цьому казан нагрівається по всій своїй поверхні, а не тільки на дні, як каструля. Бувають більш глибокі мо д їли , кото риє ідеальні для готування юшки та інших перших страв. Вони називаються туристичними.

Для плову та інших страв, які не передбачають наявність рідини, ідеальні азіатські і татарські казанки. Для цих казанків характерні невисокі стінки і яскраво виражена сферична форма.

Для побутового використання на кухонній плиті ідеальні до отелкі з плоским дном. Це забезпечує стійкість казана на конфорці. Але це необов'язково. Якщо казан з овальним дном, можна купити спеціальне пристосування, яке забезпечить стійкість посуду.

Розмір

Розмір казанка необхідно розраховувати виходячи з кількості людей. Для сім'ї з 2-3 чоловік 5 літрового казанка цілком достатньо. Якщо готувати потрібно на 6-7 чоловік, то 8-ми літровий казанок підійде. Для великої компанії з 7-10 чоловік необхідно купити 15- 20 літрову модель.

Для закладів громадського харчування і чи для великих компаній є місткий великі моделі з об'ємом до 200 літрів. Найбільш оптимальним вважається розмір 8- 12 л. Його досить для приготування на невелику компанію.

Комплектуючі

Комплектуючі - це кришка і дужка. Деякі казанки передбачають металеву дужку і литу кришку в комплекті. Перша, необхідна для того щоб встановити казан на триногу.

Кришка для казана - це необхідна покупка в разі приготування томлений страв. Обов'язковою умовою при цьому є її щільне прилягання до казанка. Тільки в цьому випадку забезпечується необхідна герметичність для томління їжі.

Матеріал виготовлення кришки при цьому не має особливого значення. Наприклад, якщо казан чавунний, а кришка алюмінієва , то це ніяк не впливає на процес гасіння продуктів 

Який казан краще, чавунний або алюмінієвий

Який казан краще, чавунний або алюмінієвий ? Однозначної відповіді на це питання немає Кожен з цих матеріалів виготовлення має свої плюси і мінуси. Крім цього казанки відрізняються за ціною. Необхідно робити вибір виходячи з особистих критеріїв комфорту у використанні і догляді.

Плюси і мінуси алюмінієвих казанів

Алюмінієві казанки ідеальні для швидкого приготування їжі. Їх зручно брати з собою в походи і піші прогулянки. Матеріалу виготовлення відмінний провідник тепла. Такі казанки нагріваються швидко, що зручно для смаження.

плюси:

  • Ціна. Через те, що сам алюміній відносно недорогий матеріал, то і посуд з нього варто відповідно. Це важливий фактор, який є перевагою;
  • Вага. У порівнянні з чавуном, алюміній досить легкий. Саме тому для риболовлі, походів, полювання та інших заходів, які передбачають піше переміщення вага є важливим фактором;
  • Не має потреби в підготовці пере використанням;
  • Нагрівається швидко. Цю характеристику можна віднести як до плюсів, так і до мінусів. Якщо необхідно прожарити продукти, то такий казан ідеальний. А от у випадку томління, він поступається чавунному казанку. Також після закінчення приготування остигає досить швидко.

мінуси:

  • Зберігати їжу в такому казанку небажано. Після закінчення готування краще перекласти готові страви в іншу ємність;
  • Схильний до деформації. Це відноситься, в більшій мірі до казанка з тонкими стінками. Якщо казан литий і товстостінний, то він досить міцний.

Чим гарний чавунний казан

Чавунний казан у цінителів страв на вогнищі займає перше м есто і цьому є повніше логічне пояснення Найбільшою перевагою цього матеріалу є довговічність. Якщо правильно доглядати за чавунним посудом, то вона може служити роками.

переваги:

  • Казани з чавуну мають дрібнопористу поверхню. Внутрішня частина оснащена маленьки ми за розміром пір ами , що обумовлено матеріалом виготовлення. Під час підготовки казанка і подальшого його використання масло проникає в ці пори і заповнює їх. Завдяки цьому казанок знаходить олійною з лій, який служить захистом від пригорання продуктами і дає їм приголомшливий смак;
  • Нагрівається казан досить довго, особливо якщо його стінки потовщені. Але при цьому остигає він теж тривалий час і їжа отримує додаткове ловлення. Ця особливість і робить чавунну посуд найбільш придатною для томлений м'ясних страв .

недоліки:

  • Такі казанки потребують попередньої підготовки, яка включає в себе процедуру прожарювання. Побутує помилкова думка, що говорить про складність цього процесу. Насправді правильний випал казанка нескладний і з його допомогою утворюється той самий олійною шар;
  • При неправильному зберіганні казана може з'явитися іржа. Поржавіти він може при наявності вологи. Тому після миття потрібно ретельно витирати його.

Який казан купити

Який казан вибрати, вирішувати потрібно самостійно. Спираючись на всі плюси і мінуси, кожен підбирають ту посуд, яка відповідає його вимогам. Єдиним критерієм, який потрібно враховувати всім, це вибір правильного виробника.

Кращий виробник гарантує якість своєї продукції відповідною сертифікацією. Пропонуємо Вам ознайомитися з відгуками покупців перед тим, як купувати вподобану посуд. Це вбереже від грошових витрат на неякісний посуд.

  • Поділитися

Залиште свій відгук

Рейтинг
Відгук
ПОДПИСЫВАЙТЕСЬ
Кошик

Виберіть кількість і натисніть оформити замовлення

Ціна без знижки всього

Знижка:

Кількість товарів:

Всьго до сплати

Вход в личный кабинет

Укажите номер телефона и пароль

Кошик Доданий до кошика